magnum napisał/a:
co to za admin, który nie słucha rapu zza oceanu?
nie znam dobrze angielskiego więc dużo nie słucham bo lubię rozumieć co słucham a więc jeśli już puszczę coś zza oceanu to szczególnie dla dobrej muzy
Rozpierdalasz mnie typie. Nikt Ci nie każe rozumieć tych tekstów, pamiętaj - muzyka to przyjemność. Po prostu znając język ta zabawa daje większą frajdę. Proponuję na początek poszukać jakichś dobrych, płyt z lat 80-tych i chłonąć je, ale nie tylko ich słuchać, tylko słuchać, słuchać, słuchać - oczywiście możesz spróbować też nowszych mainstreamowych płyt, bo zwykle nie są lirycznie skomplikowane. W każym razie chodzi o to, by osłuchać się z językiem i poznawać prostsze teksty, wisienką na torcie będzie kumanie o co chodzi CanOxowi, Slugowi czy innemu Aesop Rockowi.
A bez żadnego rozumienia tekstów (jednak zakładam, że w liceum miałem tą tróję z angielskiego) możesz oceniać flow, bity, okładki itd.
Niech każdy z was sobie to kurwa weźmie do serca, żeby potem kurwa nie wypisywać kurwa głupot w temacie "najlepsze flow" gdzie pojawia się eldo, rekin, czy inny jebany miuosh.
I NIE WIEM SKĄD KURWA BIERZE SIĘ TO, ŻE PŁYTY Z 90s SĄ KURWA NAZYWANE OLDSCHOOLEM!
A jak chcecie pozycji na początek to poszukajcie gdzieś w necie. Wiem, że na slg widziałem ze dwa tematy o klasykach, także znajdźcie sobie, bo nie wiem czy można wklejać linki z konkurencyjnych for internetowych. Jak coś to wpiszcie w google:
jeżeli chodzi o Oldschool to jaram się nim w chuj. Jest to dla mnie coś przepięknego. Piosenki, które mają duszę, płyty doskonałe pod każdym względem; jest 10 solidnych kawałków bez żadnej plamy, nie trzeba przeskakiwać, tylko słucha się płyty w całości. Teraz niestety tak już nie jest...
magnum, "Rozpierdalasz mnie typie. Nikt Ci nie każe rozumieć tych tekstów"
jednym słowem rozjebałeś mnie w tym momencie, dlaczego ludzie zaczęli rapować i dlaczego tacy ludzie, a nie inni, bo głównym powodem było to że w ten sposób mogli powiedzieć coś wszystkim, mogli wyrazić swoje poglądy i przekonania, poprzez rymy opisać swoje problemy lub wyrazić szczeście, przecież to było traktowane nawet jak raport z życia i otaczającego ich społeczeństwa świata, właśnie słowa to jest rap i to w nich najważniejsze, bez rozumienia przekazu można słuchać Gagi ;] bo ona nie ma przekazu xd
Po huj coś słuchać jak sie nierozumie też moge nagrać po angielsku na zajebistym bicie i flowu ze np pierdole cię i ze jestes gamoniem i co fajne to wtedy jest bo ma dobry bit i flow? Trzeba wiedzieć co się słucha.
No pewnie, ale można się bawić w to bez rozumienia tekstów. TTC chyba kpisz sobie z:
"dlaczego ludzie zaczęli rapować i dlaczego tacy ludzie, a nie inni, bo głównym powodem było to że w ten sposób mogli powiedzieć coś wszystkim, mogli wyrazić swoje poglądy i przekonania, poprzez rymy opisać swoje problemy lub wyrazić szczeście, przecież to było traktowane nawet jak raport z życia i otaczającego ich społeczeństwa świata, właśnie słowa to jest rap"
No prosze cię, chyba Eldo tak ma. Posłuchaj se Run DMC, Grandmaster Flasha itp. jeśłi oni rapują o tym, o czym Ty piszesz, to przeproszę, w przeciwnym razie przeproś.
Albumy:
"Return of the boom bap'' KRS One
''Criminal Minded'' Boogie Down Productions
"The Swoll Package" Capital Tax
to z tych najlepszych albumów ;D
A z piosenek:
Jamalski "Ragga Youth"
KRS One "P is still free"
KRS One "h.i.p.h.o.p."
no i wiele, wiele, wiele, wiele innych, bo tego jest duuużo ;D
_________________ Tam gdzie kończy się muzyka zaczyna się Hip Hop...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum