Przesunięty przez: Stachu 2007-10-17, 13:45 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Ejson
Friend

Pomógł: 26 razy Wiek: 22 Dołączył: 12 Gru 2007 Posty: 3985 Skąd: Sossenheim
|
Wysłany: 2007-07-04, 16:58 2Pac
|
|
|
Tupac Amaru Shakur, fanom znany przede wszystkim jako 2Pac, urodził się 16 lipca 1971 roku w Nowym Jorku. Był dzieckiem pary członków Czarnych Panter, radykalnej organizacji zrzeszającej czarnoskórych Amerykanów. Rodzice Tupaka rozeszli się jeszcze przed jego narodzeniem. Przyszły gwiazdor rapu i jego siostra mieszkali z matką w różnych miejscach w USA. Nierzadko doświadczali życia w biedzie.
Przełom w życiu Tupaka nastąpił, gdy dostał się on do prestiżowej Baltimore School Of The Arts. Tam ujawnił się jego talent do pisania rymów oraz zdolności aktorskie. Szkoły nie zdążył ukończyć, bo jego rodzina przeprowadziła się do Kalifornii, do miasteczka Marin City.
Shakur miał wówczas 17 lat. Nauki w szkole nie kontynuował, ale za to stał się członkiem lokalnych gangów. Na szczęście nie podzielił losu wielu swoich rówieśników, którzy zginęli w gangsterskich porachunkach.
W końcu na jego drodze stanął Shock-G, lider pochodzącego z Oakland zespołu Digital Underground. Zaproponował Tupakowi posadę tancerza i technicznego w swoim zespole. Podróżując i występując z Digital Underground Tupac w wolnych chwilach pracował nad swoim autorskim materiałem. Kilka razy pojawił się też na wydawnictwach Digital Underground.
Solowy debiut Tupaka - "2Pacalypse Now" ukazał się w 1992 roku i stał się wielkim hitem w USA. Album uzyskał status Złotej Płyty, a sporą popularnością cieszył się singel "Brenda's Got A Baby".
Tupac nie przebierał w słowach i nic dziwnego, że naraził się w ten sposób na ataki rozmaitych stróżów moralności. Co więcej, nawet wiceprezydent USA Dan Quayle w czasie kampanii wyborczej zaatakował rapera w swoich wypowiedziach.
Na początku lat 90. Tupac zaczął grać w filmach. Można go było zobaczyć między innymi w wyreżyserowanym przez Ernesta Dickersona obrazie "Juice", a także w głównej roli w filmie "Poetic Justice" Johna Singletona.
W międzyczasie ukazała się kolejna płyta rapera, zatytułowana "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.". Album odniósł jeszcze większy sukces od debiutu i stał się Platynową Płytą. Wysoko nalistach przebojów plasowały się pochodzące z niej single "I Get Around" i "Keep Ya Head Up".
muzyka.onet.pl |
|
|
|
|
 |
materacmaterac
Świeży

|
Wysłany: 2007-07-05, 11:06
|
|
|
| Darze go najwiekszym szacunkiem i uwarzam go za jednego z najlepszych raperow... |
|
|
 |
Jagiel
Kuma Baze

Pomógł: 6 razy Wiek: 21 Dołączył: 05 Lip 2007 Posty: 607 Skąd: Lipno
|
|
|
|
 |
2k4
Świeży

|
Wysłany: 2007-07-08, 11:43
|
|
|
| R.I.P. i tak wogole to on zyje, widziałem go pod moim oknem z jointem i Biggiego obok niego :P |
|
|
|
|
 |
GDR
Stały Bywalec

|
Wysłany: 2007-07-08, 18:29
|
|
|
No co ja na temat? 2Pac'a ? No Kurecze duzo by tu mowic bo jest o czym i o kim :) Ale mysle ze Tupac bedzie zawsze u kazdego w glosniku, poniewaz robil on rap zajebisty i nie byl zlym czlowiekim niech spoczywa w pokoju bo nallezy mu sie zrobił dla rapu tyle, zrobił nie mniej dla swoich Krewnych Murzynów w swoich kawalkach walczyl o rownouprawnienie dla nich o dla siebie
Nigdy juz nie bedzie takiego czlowieka :cry: a szkoda chodz tupaca niky nigdy nie podrobi Tyle odemnie
Pzdr |
|
|
 |
Bobson
RD Team

|
|
|
|
 |
Ejson
Friend

Pomógł: 26 razy Wiek: 22 Dołączył: 12 Gru 2007 Posty: 3985 Skąd: Sossenheim
|
Wysłany: 2007-07-11, 11:00
|
|
|
| w chuj dobry rap robil [*] |
|
|
|
|
 |
RolniX
Laik

|
Wysłany: 2007-07-20, 12:12
|
|
|
| wielki człowiek hip-hopu najwiekszy raper szacunek szpoczywaj w spokoju ........ :!: |
|
|
|
|
 |
Neter
Obeznany

|
Wysłany: 2007-07-25, 10:35
|
|
|
| No to moje pare słów na temat : Tupac'a uważam że świetny raper tylko troche jego śmierć za bardzo roztrzęsiona. Zrobił się taki syndrom śmierci raperów tak samo jak z Magikiem. Ja rozumiem pamięć i tak dalej ale te historie że 2Pac żyje to już troche przesadzone :/ Dziwi mnie tylko że nie ma takiego wielkiego Booom na śmiercią Big L wedlug mnie byl lepszy od 2Paca i Notoriusa |
|
|
 |
kaspox
Swój Człowiek

|
Wysłany: 2007-07-26, 00:31
|
|
|
| spoko kolo niezyje a inni na nim kase zbijaja.. co za ludzie .. |
|
_________________ Moja stronka:
www.kaspox.w8w.pl (narazie w trakcie przebudowy)
 |
|
|
|
 |
*BlC*
Stały Bywalec

Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 308 Skąd: masz kwit?
|
Wysłany: 2007-07-26, 10:30
|
|
|
| Dla mnie Notorious był lepszy niż 2pac. Jego osoba była za bardzo rozreklamowana, przez jego tragiczną śmierć. Ja wcale się, aż tak nim nie jaram. Na pewno się wyróżniał, ale na pewno nie był najlepszym raperem w historii ^^ |
|
_________________ MSK GAMING SKURWYSYNU!
http://www.youtube.com/user/MSKundeground
 |
|
|
|
 |
Sapherion
Stały Bywalec

|
Wysłany: 2007-07-26, 14:13
|
|
|
| Wg mnie bardzo dobry raper , ktory pomogl w rozwoju rapu :) |
|
|
|
|
 |
Bandito
Stały Bywalec

Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 313 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2007-07-28, 20:45
|
|
|
Słucham dość często jego muzy...
Słyszeliście ostatnią piosenkę zmątowaną po jego śmierci...
Teledysk do niej mnie rozwalił :cry: |
|
|
|
|
 |
eMGieTe
Laik

|
Wysłany: 2007-08-02, 22:44
|
|
|
| A jaką konkretnie masz na myśli... dla mnie to jest taki... BÓG RAPU... |
|
|
|
|
 |
PanB
Laik

Wiek: 21 Dołączył: 02 Sie 2007 Posty: 39 Skąd: Szczecin Miasto Rapu
|
Wysłany: 2007-08-05, 12:19
|
|
|
| 2pac to dobry raper miał ogromny wkład w hh tamtych czasów , jest JEDNYM z ojców załozycieli jego styl jest nie do podrobienia , zgadzam sie z tym sundromem smierci , było wielu mc znakomitych nie uklasowali sie tak jak on , dlaczego ? mniejsza reklama po śmierci ? on sławe zawdzięcza tekstom ale i reklamie uwczesnej TV radia czy innego komercyjnego gówna |
|
_________________ Haipehaope Moja Duma Moje Zycie , Jego Suma !
doobry bit , rymuje to co czuje ! Ło ! o zaczynamy to !
 |
|
|
|
 |
SPONSOR

Skad: www.rapduma.pl

|
|
|
|