|
|
| Autor |
Wiadomość |
Kamilo21Krk
Laik

Wiek: 23 Dołączył: 10 Lip 2010 Posty: 16 Skąd: Gród Kraka
|
Wysłany: 2011-04-16, 21:59 Co sądzicie o Ś.p.Magiku
|
|
|
| Jak w temacie z tym, że nie chodzi mi o gloryfikowaniu jego osoby tylko dlatego, że nie żyje, ale o obiektywną ocenę jego umiejętności rapowania oraz do tworzenia teksów. Jak dla mnie był na pewno wielkim artystą i swoją osobą wiele wniósł w naszą rodzinną scenę hh. Jego flow i skillsy były na bardzo dobrym poziomie, jednak obecnie jest kilku graczy z lepszą techniką. Natomiast co do jego tekstów to dla mnie są fenomenalne i jest w nich zawarte coś niezwykłego zresztą jak sam nawinął^^. A wy jakie macie o tym zdanie?. Na koniec zaznaczę, że piszemy tu o zmarłej osobie i bez względu na to czy darzyliście go sympatią czy też nie to starajcie się jednak uszanować jego osobę. Pokój jego duszy. Pozdrawiam |
|
_________________ "Gdy zmrok zapadnie wzrok odnajdzie marzeń skok w nicość"
 |
|
|
|
 |
Szynant
Świeży

|
Wysłany: 2011-04-17, 11:27
|
|
|
| Był nawet niezły, jednak przez to że umarł jest czczony przez watahę gimnazjalistów. |
|
_________________ "Czasem rap dla frajdy
Czasem rap dla prawdy" |
|
|
|
 |
dami3n1990
Laik

|
Wysłany: 2011-04-17, 20:30
|
|
|
Tak, i moim zdaniem teraz wielu raperów korzysta z faktu, że Magik po śmierci jest bardziej popularny niż przed, nawiązując do jego osoby w tekstach po to tylko, by przypodobać się większej ilości fanów.
Sory, ale rap ma być obiektywny, a tu powoli niektórzy grają swój własny cyrk.. ;)
Magik był dobry, patrząc jeszcze na czasy w jakich zaczynał, ale fakt faktem ciągłe nawiązywanie do tego, że to król naszego hh, że był i będzie najlepszy jest co najmniej chore..
Rap poszedł do przodu, jest wielu naprawdę wielu lepszych od niego.
To takie małe sprostowanko. Moim zdaniem, gdyby dalej tworzył i się rozwijał byłby w mainstreamie i miałbym swoją rzeszę fanów tak jak O.S.T.R Peja czy Pezet. Proste. |
|
|
|
|
 |
NŁK
Spoko Ziomek

Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 163 Skąd: DRWA
|
Wysłany: 2011-04-17, 22:38
|
|
|
| Szynant napisał/a: | | Był nawet niezły, jednak przez to że umarł jest czczony przez watahę gimnazjalistów. |
Bzdura. Magik to 'za trudny' temat dla gimnazjalistów. Puść takiemu jednemu choćby kawałek "+ i -" a się przekonasz, że nie masz racji w tym co piszesz. Teraz w gimnazjach to czci sie przecież 'jp, hg hwdp', itp.
A co do samego Magika, to dla mnie był on kimś wyjątkowym, tworzył coś zupełnie innego - jest nie do skopiowania w moim odczuciu.
Pozdro |
|
_________________ Zwykły chłopak z podwórka bez hajsu i studia...
http://streemo.pl/Nuna |
|
|
|
 |
Szynant
Świeży

|
Wysłany: 2011-04-18, 14:16
|
|
|
| NŁK napisał/a: | | Bzdura. Magik to 'za trudny' temat dla gimnazjalistów. |
Bzdura, Własnie chodzi o to, że słuchają tego a nie rozumieją. |
|
_________________ "Czasem rap dla frajdy
Czasem rap dla prawdy" |
|
|
|
 |
dami3n1990
Laik

|
Wysłany: 2011-04-18, 17:28
|
|
|
W kawałku plus i minus nawijał o schizofrenii. Człowiek wtedy dostaje zawirowań emocjonalnych, raz jest ok, a potem beznadziejnie. To dzieje się samo. I też dlatego postanowił się poddać.
Sam myślałem, że mam schizofrenię. |
|
|
|
|
 |
McKrissy
Swój Człowiek

|
Wysłany: 2011-04-18, 21:21
|
|
|
| Każdy czci co chce, to zależy od człowieka, jedni czczą JP inni czczą Kalibra jeszcze inni Słonia, lub HG, to zależy od psychiki danego człowieka, jednych uspokaja Firma innych ona pobudza jeszcze inni zapominają o problemach przy dobrej nutce HG których osobiście bardzo szanuje, tworzą oni coś co naprawdę jest szczere . Według mnie każdy powinien szanowac Magika bo on przeszedł sporo w swoim życiu, czy miał schizofremie? Szczerze mówiąc (według mnie) on się nią inspirował, miał troche w głowie namieszane, i tyle. Ja czasem też mam dośc tego jebanego życia, i czy mam schizofremię, niewiem byc może i tak. Magik na pewno był kimś kto inspirował ludzi i zachęcał ich do przebycia tej drogi jaką jest życie, ale sam nie dał poprostu rady. I dlatego również bardzo go szanuję i zawszę będę jego muzykę i spojrzenie na świat nosił w sercu. Bardzo dziwie się ludzią którzy pierdolą że w gimnazjach dzieciaki czczą pokolenie JP i HG, dajcie sobie spokój bo nawet nierozumiecie poglądów niektórych ludzi. Ważne Hemp Gru to są artyści na takim poziomie że abyście im dorównali musieli byście przejśc przez 3 wcielenia i dopiero byście zrozumieli niektóre rzeczy. JP? Co to jest JP? Otóż dla niektórych nie zorientowanych JP ma wiele znaczeń, a jebac policje to jest najmniejsze znaczenie tego inspirującego skrótu. Jp to znaczy "jestem porządny" to tyle. Aha i nie ma czegoś takiego jak król HH chyba że pod względem materialnym. "Hip Hop to jest kultura która nie ma swojego króla" i tak właśnie wygląda moje zdanie na ten temat. Magika zawszę będę szanował, i w mojej pamięci nigdy on nie zginie. |
|
|
|
|
 |
diabeu
Świeży

Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Cze 2008 Posty: 92 Skąd: tu tyle koksu?
|
Wysłany: 2011-04-19, 19:09
|
|
|
| Raperem był bardzo dobrym, na pewno teksty były głebokie i na wysokim poziomie. Teraz można znaleźć na naszym gruncie lepszych od niego. Smutne tylko jest to, że stał się idolem pier*olonych gimbusów, którzy komentują WSZYSTKO na youtubie z nawiązaniem do Magika... nóż mi sie otwiera w kieszeni ;) Teraz jak nie jesteś fanem Maga to nie jesteś "tró" |
|
|
|
|
 |
McKrissy
Swój Człowiek

|
Wysłany: 2011-04-19, 20:35
|
|
|
| czy ja wiem czy warto zawracac sobie głowę takimi ludźmi, ważne jest to że mają swojego idola w magiku a nie w jakiś POP kulturowych ścierwach z telewizji |
|
|
|
|
 |
Dyzma
Administrator

Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Paź 2008 Posty: 611 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2011-04-19, 21:45
|
|
|
Można tylko snuć domysły "co by było gdyby" - ja sądzę, że przebiłby Eldokę i to bardzo mocno. O ile wiele kawałków Kalibra bardzo we mnie trafiało, o tyle uważam Kinematografię za prawdziwe arcydzieło, dla mnie płyta bardzo długo jest najzwyczajniej mistrzostwem. Jeżeli rzeczywiście Mag miał taką wizję, że cały czas chciał coś dopracowywać i dzięki jego osobie płyta osiągnęła taki poziom - byłby dla mnie wzorem.
Sam jestem ciekaw wielu rzeczy w całej osobie Maga, jak i w wielu innych sprawach (chociażby naukowych czy historycznych) - jednak mam zachowaną trzeźwość umysłu (inaczej zwariowałbym zapewne), słuchanie takich rzeczy jak backmaskingi itp. akcje to już zwykła pomyłka.
Sam do dziś zastanawiam się czy śmierć Magika miała wpływ na mój odbiór Kinematografii - początkowo chyba nie wiedziałem, że jeden z autorów nie żyje, ale trudno mi jest odtworzyć sobie tak dokładnie szczegóły z mojego życia. |
|
|
|
|
 |
Frezze
Laik

|
Wysłany: 2011-04-22, 00:28
|
|
|
| NŁK napisał/a: | | Szynant napisał/a: | | Był nawet niezły, jednak przez to że umarł jest czczony przez watahę gimnazjalistów. |
Bzdura. Magik to 'za trudny' temat dla gimnazjalistów. Puść takiemu jednemu choćby kawałek "+ i -" a się przekonasz, że nie masz racji w tym co piszesz. Teraz w gimnazjach to czci sie przecież 'jp, hg hwdp', itp.
A co do samego Magika, to dla mnie był on kimś wyjątkowym, tworzył coś zupełnie innego - jest nie do skopiowania w moim odczuciu.
Pozdro |
Hehe, święte słowa kolego. Taka Firma robi teraz dzieciom papkę z mózgu swoimi tekstami "jp ogień na 100%". Sam jestem w 3 klasie gim. ale na rapie i interpretacji się znam.
Puścić im właśnie np. "+ i -", a oni nie wiedzą o co chodzi :/, wystarczyło by niektórym puścić Elda, który według mnie jest teraźniejszym królem polskiego rapu od lirycznej strony.
Jednak teraz moje zdanie o Magiku. Miał on znakomite teksty, lecz jego styl nie przypadł do gustu, słucham go od czasu do czasu tylko dla świetnych tekstów. |
|
|
|
|
 |
McKrissy
Swój Człowiek

|
Wysłany: 2011-04-22, 11:37
|
|
|
| freeze masz w części racje, eldo to jest król polskiego rapu pod względem lirycznym, teraz kazdy dzieciak jedzie na firmie, no moze nie kazdy ale sam raz przesluchalem plyte firmy i nawet jest wporządku JP na 100% czyli jestem porządny na 100% dzieciaki poprostu niewiedzą co i jak, ktos sobie wymyslil skrot jebac policje i teraz widzicie co sie dzieje |
|
|
|
|
 |
Kamilo21Krk
Laik

Wiek: 23 Dołączył: 10 Lip 2010 Posty: 16 Skąd: Gród Kraka
|
Wysłany: 2011-04-22, 18:28
|
|
|
| Cytat: | W kawałku plus i minus nawijał o schizofrenii. Człowiek wtedy dostaje zawirowań emocjonalnych, raz jest ok, a potem beznadziejnie. To dzieje się samo. I też dlatego postanowił się poddać.
Sam myślałem, że mam schizofrenię. |
Takie małe sprostowanie akurat kawałek + i - jest o obawie zarażeniem się wirusem HIV przez Maga i oczekiwaniu na wynik badań pozytywny bądź negatywny. Jak się dowiadujemy z kawałka na szczęście jest to minus znaczy się negatywny:]. Pozdrawiam |
|
_________________ "Gdy zmrok zapadnie wzrok odnajdzie marzeń skok w nicość"
 |
|
|
|
 |
magnum
Spoko Ziomek

|
Wysłany: 2011-04-23, 19:00
|
|
|
Moim zdaniem był to raczej średni raper niż jakiś kurwa książe czy coś w ten deseń, co próbują mi udowodnić gimbusy albo ludzie z roku. Często rymował na czasownikach, teksty umówmy się - miał średnie, ale, że rapował w czasach kiedy polski hip hop dopiero powstawał można przymknąć na to oko. W Paktofonice najbardziej podobał mi się Fokus, w Kalibrze bracia Marten. Nigdy się nim też nie jarałem, dlatego nie płacze w święta, a osobiście był słabym człowiekiem i ćpunem, dlatego nie widzę powodów by gloryfikować jego osobę.
Zostawił swoje dziecko, żonę i rodzinę, więc nie mogę mieć chyba do niego szacunku jako człowieka. |
|
|
|
|
 |
Minaslimme
Laik

|
Wysłany: 2011-12-16, 14:24
|
|
|
Według mnie był to jeden z najlepszych reprezentantów naszej sceny hip-hopowej. Żałuję, że nie mogłam słuchać go w czasach gdy jeszcze żył. Psycho rap w jego wykonaniu był świetny, ale przyznać muszę, że bardziej imponował mi Joka.
Wiem, że możecie mnie teraz wziąć za małolatę, gimbusa, dziewczynę która podnieca się Magikiem, bo nie żyje, ale tak wcale nie jest. Wcześniej nie mogłam go słuchać, bo jak? Zmarł gdy miałam 4 lata. Na pewno nie słucham K44 czy Paktofoniki dla szpanu, bo raczej nikomu o tym nie opowiadam, nie mam z komu. |
|
|
|
|
 |
SPONSOR

Skad: www.rapduma.pl

|
|
|
|