|
|
| Autor |
Wiadomość |
darrkis
Laik

|
Wysłany: 2011-12-25, 22:14 majk dynamiczny/pojemnościowy etc.
|
|
|
Witam. Od razu mówię, że przejrzałem kilka tematów o podobnej tematyce ale nie znalazłem tam satysfakcjonującej odpowiedzi, dlatego zakładam temat. Chcę kupić sprzęt do przyzwoitej nagrywki (wokali) mniej oficjalnych materiałów w swoim pokoju (wymiary 4x5x2,7). Mikrofon chciałbym umieścić w kącie, mam również możliwość stworzenia ustrojów akustycznych z pomocą domowej 'złotej rączki' :) (btw. jakby je najlepiej ustawić?) Na całość mogę przeznaczyć +/- 500zł (max. 550-600zł!).
btw. Dysponuje komputerem stacjonarnym ze zintegrowaną kartą dźwiękową.
Proszę o rady.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
KretGdynia
Laik

|
|
|
|
 |
Riplej
Kuma Baze

|
Wysłany: 2011-12-26, 00:44
|
|
|
| KretGdynia napisał/a: | | narożnik wyłozony dwiema matami akustycznymi |
Po co? |
|
_________________ http://riplej.weebly.com
Chcesz pomocy, załóż temat. Nie pomagam przez PW. |
|
|
|
 |
darrkis
Laik

|
Wysłany: 2011-12-26, 01:29
|
|
|
Riplej, co proponujesz zastosować w narożniku czy w ogóle nic tam nie dawać? I jaki mikrofon (dynamiczny/pojemnościowy) wybrać (intefejs usb/mikser/preamp?) ?
Ciekawi mnie podejście do mikrofonów dynamicznych odnośnie trudniejszych nagrywek, a co za tym idzie trenowania i polepszania flow, co nie występuje w podobnym stopniu na pojemnościówkach... Na zestawie, w który teraz się zaopatrzę chciałbym kilka lat pochulać, jak zacznę zarabiać i dalej będę chciał nawijać to pewnie zainwestuje w coś porządniejszego.
Ogólnie jestem 'początkujący' (+rok nawijam ale jak Enson nie patrzę na staż, a jaaak) i nagrywam u kumpla - obecnie na Behringerze T1 + Xenyx 802 + kabina z pianką akustyczną. Moja próbka: http://soundcloud.com/drejk/inny-swiat
Chciałbym dorównać takiej jakości albo nawet ją przebić (mix/mastering na razie chyba kuleje? normalnie nie seplenie, a po edycji na ścieżkach słychać coś takiego) i sam ogarniać edycje kawałków.
Poczytałem trochę o zastosowaniu kabin i nie chciałbym tak tłumić dźwięku, dlatego myślę, że postawię na ustroje akustyczne o ile one się sprawdzą. Tutaj liczę na wasze porady :)
Tak jak mówiłem, za wszystko max. 600zł |
|
|
|
|
 |
MuuRecords
Obeznany

|
Wysłany: 2011-12-26, 12:17
|
|
|
za 600zł nie pohulasz kilka lat. nie musisz nawet mikrofonu dawać w rogu, optymalne miejsce to może być środek pokoju, a najlepiej tam gdzie dobrze brzmi.
co do dynamików to zależy od kontekstu, głosu, pomieszczenia i wielu innych czynników. ja zmieniłem pojemnościówkę na dynamika, bo lepiej na nim wypadam, oraz śpiewam dynamicznie+screamuje, to nie moge mieć pojemnościówki. kumpel z niskim głosem nagrywał na tym mikrofonie i już nie pasuje, bo ucina to co nie powinno. najlepiej idź do muzycznego i przetestuj kilka. jak kupowałem to poszedłem do Ragtime, powiedziałem chopowi jaki pułap cenowy i dał mi chyba 5 mikrofonów :) |
|
|
|
|
 |
Riplej
Kuma Baze

|
Wysłany: 2011-12-26, 12:29
|
|
|
| Proponuję dobry dynamik - to ma moc. I tak, lepiej "zdobywa się" flow na dynamicznym. |
|
|
|
|
 |
MuuRecords
Obeznany

|
Wysłany: 2011-12-26, 12:40
|
|
|
dobry dynamik nie jest zły-niekoniecznie SMkę Shura, ale np AKG D5, Blue Encore 200, szczególnie Blue mi sie podoba... Shure SM7B w growlingu miażdży, ale to nie ta półka cenowa :)
ogółem lubie dynamiki, ale w studyjnych warunkach nie zawsze pasują. |
|
|
|
|
 |
darrkis
Laik

|
Wysłany: 2011-12-26, 13:39
|
|
|
Zdaję sobie sprawę, że nie pochulam na tym kilka lat. Bardziej chodziło mi o nabranie wprawy. Pewnie za 2/3 lata rozbuduję zestaw lub całkowicie go wymienię ;)
Shure PG58 / Shure SM48 + Behringer Ultragrain MIC 200 / Behringer MiniMic 800 lub Phonic AM220 + dobry kabel?
Jakieś sugestie? W moim poprzednim poście macie namiastkę mojej barwy głosu, więc jak możecie, to doradźcie mi coś dobrego... ;)
Boję się, że wystąpi echo w moim pokoju albo jakiś mały pogłos. Jak z czymś takim walczyć? Występuje to w dynamikach?
PS. Dziękówa za odpowiedzi, 'pomógł' naciśnięte :) |
|
|
|
|
 |
KretGdynia
Laik

|
|
|
|
 |
MuuRecords
Obeznany

|
Wysłany: 2011-12-26, 18:53
|
|
|
| powinien być mały pogłos by zapobiec przetłumieniu które bardzo szybko osiągniesz gąbkami wszelkiej maści. |
|
|
|
|
 |
darrkis
Laik

|
Wysłany: 2011-12-26, 20:45
|
|
|
Co sądzicie o Shurze SM48? Ktoś miał przyjemność go sprawdzić? Podobno korzysta z kilku rozwiązań SM58...
Shure SM48 + Behringer Ultragrain MIC 200 lub Phonic AM120 ? Ten budżetowy preamp będzie lepszy niż mikser Phonica? Może w ogóle zrezygnować z przedwzmacniaczy etc. i kupić SM58 + jakaś przejściówka pod zintegrowaną kartę? Mam nadzieje, że w niedalekiej przyszłości wymienię PC'ta, więc pewnie kupię jakąś kartę wewnętrzną, która poprawi jakość. |
|
|
|
|
 |
Riplej
Kuma Baze

|
Wysłany: 2011-12-26, 22:44
|
|
|
| Nagrywałem coś kiedyś SM48 i nie powala. Z SM58 ma wspólne tylko dwie pierwsze literki chyba. |
|
|
|
|
 |
darrkis
Laik

|
Wysłany: 2011-12-26, 23:11
|
|
|
^ właśnie sprawdziłem stronę Shure'a i SM48 rekomendują do karaoke...
Co myślicie o zrezygnowaniu z preampów od Behringera, tanich mixerów, a zaoptrzyć się w możliwie przystępny interfejs USB? Zalety/wady? np. Blue Icicle lub jeżeli on byłby nieodpowiedni (w jednej z recenzji przeczytałem, że powoduje szumy przy działaniu z dynamikami - http://www.geardiary.com/...sb-interface/), może udałoby mi się kupić M-Audio Fast Track (na dj shopie za 255zł... v2 to 400zł - trochę za dużo...) + jakiś mikrofon do max. 300zł... Shure PG58 na początek? (SM58 to kocur z tego co czytam ale chyba go nie znajdę poniżej 400zł...) Taki zestaw będzie lepszy od budżetowych mikserów/przedwzmacniaczy i przejścia przez zintegrowaną kartę dźwiękową, hmm? :) |
|
| Ostatnio zmieniony przez darrkis 2011-12-26, 23:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MuuRecords
Obeznany

|
Wysłany: 2011-12-26, 23:15
|
|
|
lepiej interfejs, bo tam będą lepsze preampy niż jakieś gówniane za 100-200zł.
PG58 jak dla mnie jest do tomów czy werbli, a jak juz na wokal to głos średniej tonacji bądź wysoki, do niskich kompletnie sie nie nadaje. a czy SM58 to kocur? mi się nie podoba jego brzmienie, przynajmniej na moim głosie. |
|
|
|
|
 |
darrkis
Laik

|
Wysłany: 2011-12-26, 23:28
|
|
|
| Gdzie nie przeczytam o SM58, tam go chwalą... Już się ostro pogubiłem w tym wszystkim. Na soundcloud/drejk macie próbkę mojego głosu i pod tym kątem doradźcie mi jakiegoś konkretnego, przyzwoitego majka, proszę. Każda rada się przyda. :) |
|
|
|
|
 |
SPONSOR

Skad: www.rapduma.pl

|
|
|
|