Wysłany: 2011-08-07, 16:07 Jak sie wyposarzyć do nagrywania
Siema, chciałem was poprosić o radę, kogoś kto się na tym zna dokładniej :)
Mam 18 lat nagrywać zacząłem jak miałem około 13 chyba, jak sie nie mylę, kiedyś kupiłem "lepszy mikrofon" za 60 złotych na allegro, działał gorzej niż madia-tech za 20 złotych...
Dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc. Dziewiątego będę mieć 500 złotych, 21 dojdzie jeszcze dwieście, wolałbym wyrobić się w pięciuset ale nie wiem czy to jest możliwe, niektórzy mówią że do pewnej kwoty mikrofony są takie same i czesem można kupić lepszy o wiele taniej niż jakiś bardzo znanej marki ale słaby. Dobrze do rzeczy, mam kilka pytań:
- Jak się ma karta dźwiękowa do nagrywania na takim mikrofonie, ogólnie co jest lepsze interface czy zewnętrzna karta?
- Jak rozłożyć pieniądze aby mi na obie rzeczy starczyło?
- Lepiej sprzęty za 500 zł czy za 700?
- Proszę o propozycje jakiś konkretnych modeli;)
Mam nie wygłuszony pokój jakby to miało znaczenie.
Z góry dziękuję wszystkim za rady, nawet te najmniej znaczące ;)
Podstawowym wyposażeniem to powinien być Twój warsztat(zawsze chciałem jakiś truizm napisać) ale koniec żartów i do rzeczy.
Logiczne jest to, że sprzęt za 700 będzie lepszy, zależy jeszcze jaki ale więcej płacisz to najczęściej więcej dostajesz, nie mówię o tym czy znajdziesz coś na allegro np ale o cenie katalogowej.
Co do pytania o to czy zewnętrzna jest lepsza to kwesta kompa, do którego podłączysz, karty pod złącza PCIe są również dobre chyba, że masz starego rzęcha a nie komputer i jakiś archaiczny standard usb Ci obsługuje. Ja dla własnej wygody wziąłem interface zewnętrzny i jestem zadowolony.
Sugerowałbym przejrzeć tematy na forum, jest masa proponowanych zestawów, potem poprzeglądaj informacje o konkretnych sprzętach, żebyś zrozumiał co i dlaczego możesz kupić i co Ci to da.
Jeśli masz zjebaną akustykę w pokoju i masz tam echo jak w kościele albo masę gołych ścian to mikrofon pojemnościowy może być złym rozwiązaniem chyba, że znajdziesz sposób jak wygłuszyć chociaż część pomieszczenia.
Jeśli chcesz się w to bawić poważniej to zastanowiłbym się nad dozbieraniem kolejnych 300 zł, za 1000 już możesz zakupić interface audio z zasilaniem do pojemnościówki plus np akg perception 120 i statyw. Trzeba pamiętać, że dochodzą zawsze koszty statywu np.
Nie powiem Ci jak rozłożyć pieniądze ale ja na początek kupiłbym interface, który albo daje Ci wszystko czego Ci potrzeba albo daje możliwości rozbudowy i do tego dobrał mikrofon. Pomyśl o tym jak nad kompem, interface, karta to Twoja baza jak płyta główna i procek, resztę częściej wymieniasz więc możesz z czasem rozbudować.
Więcej na ten moment nie pomogę bo są tu lepsi eksperci ode mnie, ja wiem tylko tyle ile mi było potrzebne do własnych zastosowań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum