|
|
| Autor |
Wiadomość |
Biru
Laik

|
Wysłany: 2012-01-26, 23:51 szukam kogoś od mixu wokali i masteringu
|
|
|
Witam poszukuję kogoś kto zna się na mixie oraz masteringu. Mam na myśli puki co pojedyncze track'i .Chciałbym znaleźć kogoś z kim mógłbym najlepiej nawiązać współprace na dłużej. Oczywiście w grę wchodzą drobne kwoty za robociznę.
Ost robiłem próbę sprzętu i wyszło to mniej więcej tak:
http://w112.wrzuta.pl/aud...iru-testjakosci
ale mój mastering i wgl mix jaki kolwiek to jest jak hmmm .....
Nie oczekuje cudów wiadomo nie dysponuje studiem i wgl po prostu chcę żeby całość miała brzmienie fajnie dla ucha. |
|
|
|
|
 |
DespKaMRaT
Ziomek

Pomógł: 5 razy Wiek: 19 Dołączył: 04 Mar 2012 Posty: 120 Skąd: Ełk
|
Wysłany: 2012-03-04, 11:36
|
|
|
Mogę Ci opisać jak ja robię mix wokali to proste i jeśli nie jest się profesjonalistą na początek wystarczy :)
Najlepiej jeżeli do programu CEP 2.0 masz wgrane wtyczki Sony ACID Pro.
więc jedziesz tak:
-Compressor: imput gain -1, ouput gain -1, threschold -24, amonut 1, attack 7, release 4
-EQ zostawiam SS bo to dużo pisania :) http://desp001.wrzuta.pl/obraz/3ALi54XBand/eq
Dalej podstawy z CEP:
-FFT fliter i ten wybirasz między 6 możliwościami, które najbardziej wg Ciebie będą pasowały do danego tracku od: Kill the MIC Rumble do Mastering Heavy & Wide
-Graphic EQualizer -> spitClear możesz ten efekt troszkę przerobić na poprzez ściagnięcie minimalnie w dół pozycji: 8; 11,3 i 16 żeby zmniejszyć dawkę sopranu :)
-Graphic Phase Shifter -> 180-degree flip at 1KHz
Dalej wtyczką do pobrania z internetu o nazwie:
-Antares Microphone MOdeler -> włączasz lampki Bass i Treble i przesuwasz Tube saturation na 2.0
Potem wracasz znów to podstaw CEP:
z Delay Efekts:
-Reverb ustawiasz się na: tight and close i zmniejszasz Total Reverb Length do maximum 250
Po zrobieniu tego przechodzisz do Amplitude i:
-Hard Limiting -> limit max amplitude to -2, Boost imput by 2
-Dynamics Processing -> De-Esser Light <- to służy to wyciszania dźwięków Ś, Ć, S itp żeby track nie trzeszczał.
Mam nadzieję, że pomogłem pozdrawiam! |
|
_________________ "a Kamrat w betonie miasta na tym dorastał" |
|
|
|
 |
Wściekły
Stały Bywalec

Pomógł: 17 razy Wiek: 20 Dołączył: 26 Paź 2009 Posty: 370 Skąd: Łapy
|
Wysłany: 2012-03-04, 11:56
|
|
|
Nie miewam zbyt wiele wolnego czasu, ale możesz podbić po próbkę moich możliwości.
Biorę symboliczną kasę za track, ale z góry mówię, że nie podejmuję się składania albumów.
GG masz w profilu. |
|
|
|
|
 |
Jozo
Stały Bywalec

|
|
|
|
 |
MuuRecords
Obeznany

|
Wysłany: 2012-03-13, 19:34
|
|
|
HAHAHA eq i kompresja z presetu.... pewnie nie wiesz co daje każdy parametr, bo 70% Twoich procesów można wyjebać
Wycieczki do siebie proszę załatwiać via PM. Warn /Simson |
Autor postu otrzymał ostrzeżenie |
|
|
|
 |
DespKaMRaT
Ziomek

Pomógł: 5 razy Wiek: 19 Dołączył: 04 Mar 2012 Posty: 120 Skąd: Ełk
|
Wysłany: 2012-03-18, 22:13
|
|
|
| MuuRecords, może napiszesz jak Ty to robisz? zamiast się śmiać? |
|
_________________ "a Kamrat w betonie miasta na tym dorastał" |
|
|
|
 |
MuuRecords
Obeznany

|
Wysłany: 2012-03-19, 02:36
|
|
|
| eq, kompresja, de-esser+pogłos i czasem delay, choć czasem nie trzeba pogłosu nawet, choć lubię dawać na grupę bębnów. by wyróżnić jakieś momenty, to stosuję automatykę. nie ma tu żadnych tajnych sztuczek :) |
|
|
|
|
 |
OzM
Świeży

|
Wysłany: 2012-03-19, 20:18
|
|
|
| MuuRecords napisał/a: | | choć lubię dawać na grupę bębnów. by wyróżnić jakieś momenty |
Im tu raczej chodzi o sam wokal a nie poszczególne instrumenty. Dlatego też powinni sie pytać o obróbkę wokali a nie cały mix, co też powinni zapamiętać na przyszłość. |
|
|
 |
MuuRecords
Obeznany

|
Wysłany: 2012-03-19, 20:39
|
|
|
| ale utwór to nie sam wokal, ale z resztą masz rację bo 90% jak nie więcej ma podkłady w jednym pliku mp3, a nie w śladach :) |
|
|
|
|
 |
SPONSOR

Skad: www.rapduma.pl

|
|
|
|